Співвласники мережі Мегамаркет розділили бізнес

Співвласники мережі Мегамаркет розділили бізнес

08.02.2017 09:19
  1471
rau

Віктор Юшковський і Олег Вишняков розійшлися. Що дісталося кожному з партнерів? Мегамаркет

Про це ЛІГА.net розповіли два джерела на ринку нерухомості, близьких до бізнесменів, і директор великої девелоперської компанії. Власники однієї з найбільш закритих в Україні груп – АДС – вирішили розійтися. Чотири з дев’яти київських активів – торговий центр і готель Космополіт, розважальний центр Ультрамарин і будівля, в якій розташований Мегамаркет на Петрівці, – перейшли в управління Олега Вишнякова. Решта п’ять – ТРЦ Термінал в Броварах, аутлет-центр Мануфактура, будівлі Мегамаркету по вулицях Горького, Сурікова і на четвертому кілометрі Одеської траси – старшому партнеру Віктору Юшковскому. Він також буде контролювати роботу продовольчої мережі Мегамаркет і кінотеатрів Батерфляй.

Першопрохідці

Група АДС – одна з найбільших девелоперських компаній Києва. До недавнього часу її бізнесом керував Віктор Юшковський. Компанія була піонером у багатьох напрямках комерційної нерухомості і рітейлу, згадує співвласник консалтингової компанії RetaiNet Олександр Ланецький. “На початку 2000-х вони першими відкрили магазин формату Cash&Carry, а також перший багатозальний кінотеатр із якісним звуком Батерфляй на Петрівці”, – розповідає Ланецький. У 2009 році в передмісті столиці відкрився перший аквапарк в броварському ТРЦ Термінал.

На відміну від інших девелоперів, АДС воліла розвиватися за власні гроші і практично не користувалась позиковими коштами. “Темпи розвитку у нас нижче, ніж у багатьох конкурентів. Але ми задоволені”, – повідомив ЛІГА.net один із менеджерів компанії. На початку 2016 року український Forbes оцінив щорічний дохід групи АДС від оренди нерухомості в 220-260 млн грн.

Останнім новим об’єктом компанії став аутлет-центр Мануфактура площею близько 25 000 кв. м, який відкрито восени 2013 року. Перед його відкриттям вибухнув скандал. Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю зупинила роботи у липні 2013 року у зв’язку зі зниженням категорії будівництва з V до III. Конфлікт врегулювали протягом декількох тижнів.

Добровільне розлучення

Перша інформація про готовність партнерів розійтися з’явилася на ринку півтора роки тому. Керівник великої продовольчої мережі, що побажав залишитися неназваним, розповів ЛІГА.net, що вони готові були продати свої девелоперські об’єкти і мережу Мегамаркет. Але покупців не знайшлося. “Не всі гіпермаркети знаходяться в хороших місцях, а Мегамаркет зараз орієнтований на клієнтів із рівнем достатку вище середнього”, – розповідає директор Української асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко. Останні три роки серед населення популярні дискаунтери.

Чому засновники Мегамаркету зважилися на розлучення? Причиною могли стати різні погляди на розвиток бізнесу, коли один наполягає на динамічному розвитку, а інший дотримується протилежної точки зору, вважає партнер компанії Atlas Advisors Олексій Ращупкін. “В даному випадку мова йде про цивілізоване розлучення, що є позитивним моментом”, – говорить він.

Ціни на комерційну нерухомість зараз невисокі, а сам бізнес продається з мультиплікатором 6-7, тоді як ще три роки тому – 12, додає співвласник девелоперської компанії “XXI Століття” Олег Салмін. “Доходи від оренди скоротилися, тому активи подешевшали за останні три роки в три рази”, – відзначає він. У найближчі кілька років ринок може відіграти падіння, тому партнери зайняли вичікувальну позицію, допускає Салмін.

Французький гамбіт: АШАН купує мережу гіпермаркетів Караван


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку