CBRE Ukraine: Орендні ставки в регіонах за 1 півріччя 2017 зросли на 12%

CBRE Ukraine: Орендні ставки в регіонах за 1 півріччя 2017 зросли на 12%

22.08.2017 02:15
  183
Ukrainian Retail Association

Згідно даних звіту CBRE Ukraine, регіональний ринок відновлюється – зростає товарообіг, а з ним і орендні ставки. Основна причина – експансія в регіони національних і міжнародних гравців.

Про це RAU повідомила прес-служба компанії CBRE Ukraine. Великі продовольчі рітейлери продовжують розвиток в регіонах, мережі техніки і електроніки відкривають магазини і змінюють формат, Budhouse Group оголосила про плани почати будівництво ТРЦ Фабрика 2 (GLA – 68 000 кв. М) в Запоріжжі в 2018 році. Всі ці фактори вплинули на збільшення попиту, а з ним і зростання орендних ставок в регіонах.

У CBRE Ukraine припускають, що орендні ставки в найбільших містах, переважно в торгових центрах з вигідним місцем розташування та професійною концепцією, у другому півріччі 2017 продовжать рости, а вакантність наблизиться до нульового рівня

Згідно з даними CBRE Ukraine, значне зростання товарообігу зафіксовано в Закарпатській (+ 22,1% г / г), Вінницькій (+ 16,7% г / г), Сумській (+ 11,5% г / г) і Одеській (+12 , 0% г / г) областях. Великі продовольчі рітейлери (АТБ, Fozzy Group, Таврія В) підтвердили свої лідируючі позиції в регіональних містах. Компанія Auchan Group після покупки гіпермаркетів Караван в червні посилила свою присутність в Харкові, Дніпрі, Житомирі та Чернівцях. АТБ продовжувала поступово відкривати магазини в Західному і Південному регіонах країни. Fozzy Group розвиває мережу дискаунтерів Thrash! на регіональному ринку, оголосивши про намір додатково залучити для цього $ 75 млн. Volwest Group почала відкривати маркети SPAR і планує відкриття 15 магазинів в Західному і Центральному регіонах до кінця року.

Зростання активності також було відзначено серед операторів електроніки: Цитрус, Comfy і Алло почали відкривати магазини в збільшеному форматі, а Ельдорадо і Фокстрот почали переформатування і оновлення магазинів. Епіцентр К продовжував експансію в менших містах і запланував відкриття нового гіпермаркету в м Дубно, Рівненської області.

Незважаючи на відновлення зацікавленості рітейлерів в регіональних містах, девелопмент професійних торгових центрів за межами столиці залишається неактивним.

У 2017 році не очікується відкриття масштабних торговельних центрів. Нова пропозиція буде представлена невеликими ТЦ Корона (GLA – 7800 кв. М) в Ужгороді і ТЦ Kadorr City Mall (GLA – 15 000 кв. М) в Одесі. У 2018 році очікується завершення будівництва ТРЦ Нікольський (GLA – 52 000 кв. М) в Харкові, девелопером якого виступає Budhouse Group, і першої черги ТРЦ Les Vignes (GLA – 17 000 кв.м) компанії Immochan. Крім зазначених проектів, компанія Budhouse Group оголосила про плани почати будівництво ТРЦ Фабрика 2 (GLA – 68 000 кв. М) в Запоріжжі в 2018 році, при цьому завершення першої черги заплановано на 2019 рік

Керівник напрямку аналітики CBRE Ukraine, Кіра Пругло зазначає: «Обмежений рівень девелоперської активності на регіональних ринках пояснюється істотним розривом у доходах населення в порівнянні з Києвом. Однак, завдяки активності рітейлерів, в першому півріччі зростання орендних ставок в якісних торгових центрах був зафіксований не тільки в столиці, але і в регіональних містах, досягнувши 12%. Ми очікуємо, що орендні ставки в найбільших містах, особливо в торгових центрах з вигідним місцем розташування та професійною концепцією, у другому півріччі 2017 продовжать зростання, тоді як вакантність наблизиться до нульового рівня».

Довідка. CBRE – консалтингова компанія в галузі нерухомості (за підсумками 2016 року), входить в список 500 найбільших компаній світу згідно з рейтингом Fortune 500. Український офіс CBRE був відкритий в січні 2008 року і є частиною афілійованої мережі компанії. Штат співробітників CBRE в Україні налічує близько 300 фахівців, включаючи персонал на об’єктах нерухомості, переданих компанії в управління та експлуатацію.

Читайте також –

Стороннім вхід дозволено: іноземні бренди знову цікавляться Україною



До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Вже в цьому році в західному регіоні України відкриються три нових ТРЦ та розпочнеться будівництво ще трьох ТРЦ

Вже в цьому році в західному регіоні України відкриються три нових ТРЦ та розпочнеться будівництво ще трьох ТРЦ

На різних стадіях реалізації на заході країни знаходяться одразу шість проєктів нових торгово-розважальних центрів...
time icon  
  54
Усі новини ринку