GFK: Споживчі настрої українців у вересні практично не змінилися

GFK: Споживчі настрої українців у вересні практично не змінилися

20.10.2017 02:30
  272
Дарья Златьева

У вересні 2017 споживчі настрої українців майже не змінилися, оцінка поточного власного доходу і доцільності робити великі покупки зросла, але очікування доходу в майбутньому погіршилися.

Індекс споживчих настроїв склав 59, що всього на 0,4 пункту більше, ніж у серпні. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця проводить GfK Ukraine.

Індекс поточного становища збільшився на 4,1 пункту і тепер дорівнює 55. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

  • індекс поточного особистого матеріального становища склав 48,8, що на 4,6 пункту вище за показник в серпні;
  • індекс доцільності великих покупок збільшився на 3,5 пункту і встановився на позначці 61,2.

Індекс економічних очікувань зменшився на 2,1 пункту і склав у вересні 61,6. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища зменшився на 6,6 пункту в порівнянні з минулим місяцем і становить 54,7;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року збільшився на 2.4 пункту і склав 60,2;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п’яти років становить 70,1, що на 2,2 пункту нижче серпневого показника.

Очікування українців з безробіття у вересні дещо поліпшилися – показник індексу очікуваної динаміки безробіття зменшився на 3,8 пункту і склав 130,9. Незначні зміни відбулися в індексі інфляційних очікувань – зменшення на 0,2 пункту. Таким чином, індекс склав 185,2.

Найбільше змінилися девальваційні очікування. Очікування українців щодо курсу гривні в найближчі три місяці погіршилися: індекс девальваційних очікувань збільшився на 13,7 пункту ─ до значення 157,1.

«Хоча вересневий індекс споживчих настроїв порівняно до серпня майже не змінився, компоненти індексу мали різну динаміку. Так, оцінка поточного власного доходу та доцільності робити великі покупки зросла, але очікування доходу у майбутньому погіршились.
Такі різноспрямовані тенденції є наслідком, з одного боку, зростання номінальної заробітної платні у січні-вересні, а з іншого – погіршення девальваційних очікувань та прискорення інфляції восени», – коментують аналітики GfK Ukraine.

потребительские настроения

потреб настроения

Источник: GfK Ukraine

GFK: Споживчі настрої в Україні в серпні трохи покращились


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку