Мережа Praktiker закрилася в Україні

Мережа Praktiker закрилася в Україні

20.04.2017 10:16
  396
Ukrainian Retail Association

Praktiker закрив в Києві останній магазин української мережі. На його місці може з’явитися Leroy Merlin.

Німецька мережа з продажу будівельних матеріалів та садового інвентарю Praktiker не змогла закріпитися на українському ринку. Останній магазин німецької мережі в Києві на Окружній закритий, розповіли LIGA.net кілька учасників столичного ринку рітейлу. “На його місці з’явиться супермаркет Leroy Merlin, який входить в Auchan Group”, – повідомив LIGA.net директор торгової мережі, що побажав залишитися неназваним. Ймовірна причина закриття – жорстка конкуренція з боку Епіцентру Олександра та Галини Герег.

Великі плани

Великий німецький рітейлер Praktiker відкрив свій перший магазин в Україні в 2007 році і планував стати одним з найбільших гравців з продажу будівельних матеріалів. Тільки на першому етапі компанія мала намір відкрити сім магазинів. Через кілька років Praktiker вдалося відкрити тільки чотири торгові точки: у Макіївці, Миколаєві, Львові та Києві. Можливо, саме слабкі темпи розвитку змусили керівництво німецького офісу виставити на продаж український бізнес. На початку 2014 року торгові точки були продані українській аудиторській компанії Kreston Guarantee Group бізнесмена Олексія Мечинского, суму угоди експерти оцінили в $5 млн. Тоді учасники ринку підозрювали, що операція була проведена в інтересах третіх осіб, сам Мечинський цю інформацію спростовував.

Бурхливого зростання знову не вийшло. Новий власник зумів відкрити лише один супермаркет в Дніпрі. Торгову точку в Макіївці закрили після початку бойових дій на сході країни, а супермаркет у львівському ТРЦ Кінг Крос Леополіс – через конфлікт з його керуючою компанією.

В серпні 2015 року Мечинський заявив, що підозрює двох топ-менеджерів у спробі рейдерського захоплення мережі. Такий висновок він зробив після виклику в СБУ для дачі показань про фінансування тероризму.

Гра в борг

До мережі Praktiker подано близько трьох десятків позовів від постачальників, середня сума позову невелика – близько 25 000 грн. В рішеннях Господарського суду Києва, який розглядає більшу частину справ, йдеться, що в 2015 році постачальники укладали договори на поставку товарів не з Практікер Україна, а з Торговим домом Укрспецторг (Краматорськ Донецької області) і Схід Відбудова (Маріуполь Донецької області). За даними Єдиного реєстру юридичних осіб Міністерства юстиції, Укрспецторг належить громадянину Конго Жаку Калонджи Калонджи, а Схід Відбудова – компанії Крестон Ессошіейтс Лтд з Британських Віргінських островів. “Ми не можемо зв’язатися з представниками компанії і повернути гроші за поставлену продукцію. Її просто списали”, – скаржиться директор компанії з продажу будівельних матеріалів, що побажав залишитися неназваним.

Що завадило Praktiker закріпитися на українському ринку? Керуючий партнер консалтингової компанії Retainet Олександр Ланецький припускає, що на фінансовому становищі компанії позначилася криза в Україні. Зростання цін на будівельні матеріали практично вдвічі за останній рік призвело до скорочення продажів на 30-40%.

“У рітейлера була відносно невелика кількість магазинів, а конкурувати з лідером – мережею Епіцентр – дуже складно”, – говорить партнер компанії Atlas Advisors Олексій Ращупкін.

Отримати коментарі представників Praktiker і Leroy Merlin вчора не вдалося.

Джерело: LIGA.net

Читайте також – 

АШАН біля дому: французька мережа буде розвивати в Україні формат «магазин біля дому»


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку