CBRE Ukraine: Логістичний ринок України показав у 2017-му впевнене зростання

CBRE Ukraine: Логістичний ринок України показав у 2017-му впевнене зростання

02.04.2018 04:15
  1918
Микола Маранчак

У 2017 році на ринку складської нерухомості підтвердилася тенденція до зростання, яка почалася ще в кінці 2016-му.

Згідно з даними компанії CBRE Ukraine, основою рушійною силою стало загальне відновлення попиту з боку ринків роздрібної торгівлі та логістики, централізація (переміщення гравців з регіонів у столицю), поліпшення умов оренди після появи нових якісних приміщень, що сприяло зростанню обсягу валового поглинання та зменшенню вакантності.

Річний обсяг валового поглинання (включаючи операції з продажу для власного використання) склав приблизно 120 000 кв. м (+9% р/р). В структурі валового поглинання домінували великі рітейлери. Так, їх частка в структурі досягла 57%. Логістичні оператори зайняли друге місце на ринку, і їх частка становить 31%.

Зокрема, у 2017 році група логістичних компаній ZAMMLER розширила орендовані складські площі на 12 500 кв. м у зв’язку із співпрацею з новими клієнтами. Значною угодою в сегменті логістичних складів операторів стала оренда METRO Cash&Carry Ukraine 14 000 кв. м в складському комплексі FM Logistic у 1 півріччі 2017 року.

Також серед угод з оренди необхідно відзначити розширення національного логістичного оператора НП Логістик, який додатково орендував 8 600 кв. м в складському комплексі Omega II, а логістичні оператори Kuehne+Nagel і Rhenus орендували по 5 000 кв. м кожен в складських комплексах FIM Service і West Gate Logistics, відповідно.

Найбільші логістичні оператори за обсягом власної та орендованої площі, на якій здійснюються логістичні операції*

Джерело: CBRE Ukraine

У період кризи все більше логістичних операторів почали розвивати послугу аутсорсингу персоналу на складах клієнта.

Найбільші логістичні оператори за обсягом загальної площі (власна площа, площа в оренді, площа складу клієнта, яка обслуговується логістичним оператором)

Джерело: CBRE Ukraine

Традиційно логістичні компанії в Україні присутні в основному в Києві і займають великі площі, проте в регіонах даний тренд представлений набагато більш низькими показниками як площ, так і різноманітністю самих компаній. Це пов’язано в першу чергу з більш слабким розвитком регіональних ринків.

Варто зазначити, що українські логістичні компанії почали активно розвиватися в останні роки. Наталія Сокирко, керівник департаменту складської та логістичної нерухомості CBRE Ukraine, прокоментувала: «Треба зазначити, що під час кризових 2015-16 років, локальні оператори поступово відвоювали свою частку на ринку. Українські компанії, які можна виділити на даний момент це Business Group, ZAMMLER, Logistic Plus, НВК та НП Логістик. Поступово, локальні оператори становлять більш серйозну конкуренцію міжнародним логістичним компаніям. Наприклад, українські компанії вже зараз розглядають нові напрямки для розвитку, демонструють готовність інвестувати в проекти і формати. Що стосується міжнародних логістичних операторів, то їх ключовими характеристиками залишаються високі стандарти корпоративної культури, процедурности і якості послуг. Наприклад, навіть під час кризи, міжнародний провайдер FM Logistic продовжував будівництво складських об’єктів і зараз, вакантність в складських комплексах, які перебувають у власності провайдера, є нульовою«.

Однак сектор роздрібної торгівлі все ще залишається первинним стимулом для попиту на складські приміщення на ринку. Наприклад, після значного розширення свого орендного простору в логістичному комплексі East Gate Logistic в 2016 році, АШАН орендував додатково 3 000 кв. м в складському центрі UKR DC. Орендарі промислового сектора також виявили підвищений інтерес до складських об’єктів. Компанія Malbi, відома як виробник шоколаду Millennium, розташована в Дніпрі, орендувала близько 6 000 кв м в складському комплексі ICT. Ще одна велика угода з оренди в промисловому секторі була завершена компанією SMK (5 000 кв. м), яка переїхала в логістичний комплекс «Термінал Буча».

Найбільші орендарі на ринку Києва і України серед представників сектора роздрібної торгівлі


Джерело: CBRE Ukraine

Сокирко наталія додає, що якщо в останні роки спостерігалася тенденція, коли основними клієнтами логістичних операторів були представники компанії сектору FMCG, то сьогодні їх частка дещо зменшилася. На даний момент можна виділити декілька секторів, які домінують у сегменті, а саме: побутова техніка, fashion і сегмент здоров’я та краси. Також в останні роки було зафіксовано активне розвиток сектора e-commerce. Що стосується обстановки, яку слід очікувати на ринку в 2018 році, Наталія додає: «Якщо ситуація на ринку залишиться стабільною, є передумови до розвитку будівництва складських площ за схемою built-to-suit, а також, можна говорити, що в наступному році є можливість повернення до ринку долара. Не варто забувати, про потенційне розширення пулу іноземних компаній на ринку, адже вже зараз про свій вихід на ринок заявили такі компанії як IKEA і H&M. На нашу думку, в Україні є великий потенціал для розвитку логістичного сектору. Для зростання даного сегменту ринку нерухомості потрібна саме стабільність економіки, тоді як місця під сонцем вистачить усім».

Довідка. CBRE — найбільша в світі консалтингова компанія в сфері нерухомості (за підсумками 2016 року) і входить в список 500 найбільших компаній світу згідно з рейтингом Fortune 500. Компанія управляє більш 450 офісів у світі, а штат співробітників налічує близько 75 000 чоловік.

Український офіс CBRE був відкритий в січні 2008 року і є частиною афілійованої мережі компанії. Штат співробітників CBRE в Україні налічує близько 300 фахівців, включаючи персонал на об’єктах нерухомості, переданих компанії в управління та експлуатацію.

Читайте також

Головні новини логістики та e-commerce в березні: Нова пошта, Walmart, Amazon, Укрпошта та інші


До останніх новин До популярних новин Підтримати редакцію

Раз на тиждень

ми будемо відправляти Вам 

найцікавіші новини тижня


Поділіться цією новиною в соціальних мережах


Читайте також

Усі новини ринку